2019. július 11., csütörtök

T. M. Logan: Hazugságok

Miről szól:

Házas vagy? És bízol a párodban? Joe Lynch bízott. Megszívta. Most gyilkossággal vádolják, és versenyt fut a rendőrségi nyomozással, hogy kiderítse, mi folyik körülötte, és bizonyítsa ártatlanságát. Ne legyél olyan, mint Joe! Olvasd el a véleményem, és megtudhatod hol szúrta el az életét Joe, és hol szúrta el a könyvét T. M. Logan!... Bocsi, Mr. Logan!

Könyvtündér a sorok között:

Le a kalappal minden (jó) író előtt, de ha szabad ilyet mondanom, szerintem krimi-thriller műfajban alkotni a legnehezebb. Legalábbis kiemelkedőt. Nem elég a magával ragadó stílus és az eredeti sztori, végig fent kell tudni tartani a feszültséget, miközben cseppről cseppre adagolod az információkat, ami végül egy váratlan, agyeldobós csavarhoz vezet, de ez utólagosan visszapörgetve sem rúgja ki a széket az események alól. Ha egy thriller ellaposodik, meghal a varázs. Ha a vége nem üt, vagy nincs megoldás, időrablásnak érzed, hogy elolvastad. De vajon sikerült-e megfelelnie ezeknek a kritériumoknak T. M. Logannek? Ha ez most egy jó kis krimi-thriller lenne, csak a kritika végén tudnád meg a választ. Az idő viszont drága, úgyhogy elpukkantom most a csattanót: NEM. Megint gonosz vagyok. Mondjuk inkább úgy: nem igazán.
Logan arra az alapigazságra épít, hogy mindenki hazudik, s hogy ezt bebizonyítsa, helyszínnek egy középosztálybeli, kertvárosi családot választ, ahol első blikkre minden oké, mert szép a ház, csinos az anyu, okos az apu, vidám a kisgyerek, tele a hűtő, mi gond lehet? Nyilván semmi, úgyhogy gerjesztenek maguknak. Egy szép napon Unalom Kapitány kopogtat az ajtón és átnyújtja Válóokok kezdőknek című kiskátéját, amiből asszonypajtás végül a megcsalást találja a legszimpibbnek. Rendel belőle rögvest többet is, mint egy akciós Oriflame katalógusból. Ám a hazugságok általában nem sokáig maradnak árnyékban, szeretnek a fényre törni, így főszereplő balekunk, Joe Papucs Lynch, vagyis a férj egy banális véletlen folytán rájön, hogy valami nem kóser, és elkezd nyomozni. Hát eddig nem túl eredeti a felállás. Aztán előkerülnek az okok, minthogy XY a szomszédban mennyire gazdag, milyen menő autói és nagy háza van, milyen sikeres üzletember, míg Béla (Elnézést a Béláktól!), te csak egy közalkalmazott tanár vagy, miért nem vagy ambiciózusabb?! Na, de mindegy is, nem jelentett semmit, már megbántam és téged szeretlek, Béla, kérlek, fogadj vissza, mondd, hogy szeretsz még! És Béla mondja is… Itt már szakadozott a cérnám. Szakadozott Papucs Béla miatt is, de leginkább kedves hitvese arcát cirógattam volna meg egy sodrófával. De ugye krimi-thrillerről beszélünk, nem a Családi Titkok egyik drámai részéről, úgyhogy főszereplőnk sokkal zavarosabb tartalmú biliben találja magát, mintha csak egy kis szívfájdalomról lenne szó. A territórium védelme közben ugyanis úgy meglöki riválisát, hogy annak azonnali megmurdelése sem kizárható, ám a pánikolás közben Bélának hirtelen eszébe jut, hogy tejet kell vennie, ezért elszalad (na, jó, ez nem igaz, a kisfia kap asztmás rohamot és gyógyszerért rohannak haza), amikor pedig visszamegy, vetélytársának már csak hűlt helyét találja. Innentől minden szívás, jönnek a fenyegető sms-ek, furcsa közösségi média bejegyzések, feltört, meghackelt telefonok és számítógépek. Béla nyomoz eltűnt ellenlábasa után, ahogyan a rendőrség is, akik ugyan a hullát nem találják, Bélának viszont nem hisznek, úgyhogy inkább megvádolják emberöléssel. Joe Béla Lynch azonban nem tűri, hogy meglincseljék, így a rendőrség helyett megpróbálja felgöngyölíteni az eseményeket, hogy tisztázza magát. Teszi ezt 400 oldalon keresztül lényegében feleslegesen és eredménytelenül, mert mint kiderül, bűnbakot keresve végig manipulálták őt. Hogy ki? Döbbenetes SPOILER: felesége és annak szeretője. Na de vajon ki volt a szeretője? Ez az igazi és egyetlen meglepő csavar a könyv végén, amit nem is akarok lelőni. (Na, jó, lent, a könyv adatai alatt elárulom, hogy csak ezért ne kelljen elolvasnod a regényt.)
Képek forrása: Pinterest
Végül is összességében nem katasztrófa a könyv, egynyári strandolvasmánynak elmegy, de több kifogásolnivalót találtam benne, mint ami tetszett (nem véletlen a pikírt kritika), úgyhogy az “ajánlom” kategóriától még messze van. Egyrészt az alapötlet nem egy eredeti téma. Párkapcsolati hullámvölgy? Felszarvazott férj? Házassági válság? Ne bazz! Mik vannak?! (Vagy így a XXI. században már amúgy sincs új a nap alatt?) Másrészt a szereplők nem túl megnyerőek. A főszereplő végignyafogja és értetlenkedi a történéseket, minden lépésével csak nagyobb trutyiba keveri magát, a megoldásra nem magától jön rá, és a végén sem neki köszönhető a megmenekülés. Így meglehetősen nehéz aggódni érte és szurkolni neki. Tulajdonképpen csak az vitt előre, hogy kiderüljön már végre, hol a bánatban van az eltűnt csávó és mit akar, illetve ki mozgatja a háttérben a szálakat, de ez még korántsem tette izgalmassá a sztorit. Nem szeretem továbbá azokat a könyveket, amik végül fő indítéknak bedobják a pszichopata kártyát. Van ugyanis olyan, hogy egy házasság nem működik, olyan is van, hogy a felek egymást hibáztatják, azt is el tudom képzelni, hogy ebből kifolyólag büntiből meg akarják leckéztetni a másikat, talán még a böri gondolatáig is eldurvulhat a dolog, de hogy előre kitervelt gyilokkísérlet legyen belőle… Ha meg halmozott a pszichopaták népsűrűsége egy baráti társaságban, akik még egymásra is találnak, az már főleg hihetetlen számomra. Egyetlen pozitívuma a könyvnek a technikai kütyük és a közösségi média veszélyeire való felhívás, amitől azért még nem megyünk le hídba, mert aki nem a Mariana-árok mélyén él, annak ez sem újdonság. Az meg, hogy mindez a zaklatás és befeketítés ilyen formában lehetséges, hát nem is tudom, azt nem mondom, hogy kizárt, de szerintem a szomszéd Manyi néni azért nem lenne képes rá…
Száz szónak is egy a vége, levonom a tanulságokat, hogy nektek már ne kelljen. Remélem, sokakon segíthet ez a néhány hasznos jó tanács!
1.       Ha még szingli vagy, inkább maradj is az! Így nem csalhat meg, és nem tudja tönkretenni az életed se a házastársad, se annak szeretője.
2.    Ha van mobilod és számítógéped, szabadulj meg tőlük most! Szükségtelen veszélyforrás, ha a neten (is) éled az életed.
3.      Ha a szerelmet és a technikát mégsem tudnád kiiktatni az életedből, legalább semmiképp se legyél középszerű középiskolai tanár! Mindig vágyj (sokkal) többre, és kipurcanásig teperj az álmodért, mert ha te elégedett is lennél az életeddel, mások nem lesznek azok. Tessék nekik is megfelelni!
4.     Ha pedig minden óvintézkedés ellenére mégis gyilkossági ügybe keverednél, reménykedj benne, hogy téged is megpróbálnak előbb kinyírni, minthogy a rendőrség börtönbe csukna, mert így esetleg az utolsó pillanatban kiderülhet, hogy mégsem te vagy a gyilkos!

Hát ennyike. Ja és utóirat! Kedves General Press munkatársak! Fordítók, szerkesztők, kiadók, lektorok, anyámkínja. Könyörgöm alássan, ne csak a nyomtatóban lévő tinta mennyiségét ellenőrizzétek már, meg hogy milyen széles a margó és jó helyen van-e az enter! Úgy hemzsegnek ugyanis a gépelési hibák ebben a könyvben, mint poshadt esővizes dézsában a szúnyoglárvák kánikula idején!

Tündérfaktor:
10/5


Könyv adatai:
Eredeti címe: Lies
Eredeti kiadási éve: 2017
Magyar fordítás kiadási éve: 2018
Kiadta: General Press
Fordította: Tóth Bálint Péter
Oldalszám: 411
ISBN: 9789634521952

(Az eltűnt pasi felesége. Úristen, egy leszbikus szál! Milyen modern! Milyen bevállalós! Ja, nem.)

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése