2014. augusztus 31., vasárnap

Kiss Ádám: Szütyiő

Miről szól:

Kiss Ádámot talán nem kell bemutatni, aki a stand-up comedy műfaját kedveli, az biztosan találkozott már a fiatal humoristával, még ha csak a képernyőn keresztül is. Aki pedig meg is szerette, annak Ádám szerint itt a lehetőség, hogy könyv formájában egy kézzel fogható darabot vigyenek/vegyenek belőle otthonra. Válogatott írások, képek, agymenések hűtőmágnes helyett, de ha nem jön be, még mindig felrakható a hűtőre! (Vagy a dobozba, a padlásra, a kukába, a kályhába, ajándékba kevésbé kedvelt ismerősöknek, asztalláb alá, hogy ne billegjen, papírrepülőnek, kemény borítója miatt önvédelmi eszköznek, ajtótámasznak, vagy egészen extrém esetekben a kedvencek közé a könyvespolcra.)

Könyvtündér a sorok között:

Kiss Ádám saját bevallása szerint sok ideje és energiája fekszik ebben a kötetben. Nem tudom, hogy ez mennyire fedi a valóságot, nem voltam ott, amikor gyöngyöző homlokkal papírra vetette magvas gondolatait és lélekszakadva igyekezett poént csempészni minden második mondatába, de a végkifejlet minnnntha hagyna maga után még kívánnivalót. Mondjuk úgy, hogy én ebbe a kritikába most nem fogok túl sok időt és energiát fektetni, csakhogy egálban legyünk…
Amikor 2008-ban kis hazánkban is szárnyra kélt a stand-up comedy műfaja a Showder Klub indulásával (bár persze azért nem volt különösebben új a nap alatt, hiszen koránt sem volt teljesen újdonság a dolog, elég, ha csak Hofi nevét említem…), tehetséges új fazonokat ismerhettünk meg, akik görbe tükröt tartottak elénk, a celebek, a politika, a média és az aktuális hírek elé. Hétről hétre sikeresen nevettettek meg a szürke hétfő estéken/éjszakákon, és adtak alapot a másnapi beszélgetésekhez, hogy legyen mit idézgetni, min nevetni az ismerősökkel is. Egyszóval szerettem ezt a műsort és a benne fellépő karakterek többségét. (Azért beszélek múlt időben, mert azóta – számomra legalábbis – ez is lecsengett már, mint ahogy minden csoda három napig tart…)
Ugyan nem Kiss Ádi volt a kedvenc fellépőm/nk, de a kíváncsiság azért nagy úr, úgyhogy mikor megjelent a könyve, karácsonyra beszereztem apunak. Ha most őt kérdeznétek, valószínűleg óva intene a könyv másfél méternél közelebbi megközelítésétől, sőt, azt hiszem, még írt is e-mailt Ádámnak, amiben, fogalmazzunk úgy, hogy nem a szívből jövő dicséretre helyezte a hangsúlyt. El is vette rendesen a kedvem a lapozgatásnál mélyebb megismeréstől, úgyhogy négy évet kellett várni, hogy a könyvespolcom rendezgetése közben újra a kezembe akadjon és rávegyen a kíváncsiság, hogy ezt is kipipálhassam végre.
Az első szembeötlő feleslegesség a papírminőség, ami valószínűleg azért kellett, mert van benne néhány kép is, de hogy mind a 160 oldal vastag fényes fehér papíron legyen, az szerintem teljesen szükségtelen volt. Viszont az árát nyilván jól megdobta… Ha pedig már az árnál tartunk, a tartalom ismeretében a napnál is világosabb a tény, hogy a könyv ár-érték aránya koránt sem kedvező, de leginkább felháborítóan durván drága 3500-ért ez a nagybetűs, széles margós, szanaszét tördelt irodalmi(?) képződmény. De legalább lenne vicces, mert hiszen mi másért venne az ember könyvet Kiss Ádámtól, avagy a borító szerint Kiss Adamtól? Sajnos azonban hiába Ádi sok ideje és energiája, ritka lett a poén, mint árvaházban a szülői értekezlet. Persze azért lelni ímhol és amottan egy-két kósza megmosolyogtató történetet, képet, szójátékot, beszólást, elmélkedést, vagy elgondolkodtató sztorit, de ezek közül is sok már amúgy is elhangzott a tévében, ami meg esetleg oda nem volt elég jó, annak lehet, hogy ide se kellett volna helyet szorítani, mert a maradék inkább csak fárasztó és erőltetett.
Szóval nem is tudom, Ádám, inkább maradj a korsó sörnél késsel-villával, pókerezz, meg legénybúcsúzz, és mesélj, sztorizz élőben, mert lehet, hogy pont az arcod hiányzik az írásaidból. Ha már valaki hasonló stílusban egy csokor agymenésre kíváncsi, akkor ajánlanám inkább Dolák-Saly Róbert Madáretetőjét, mert annak sincs se füle se farka, de azon legalább olcsóbban és többet lehet röhögni. Ádám, ne haragudj, respect meg minden, de én maradnék inkább a hűtőmágnesnél!

Tündérfaktor:
10/4


Könyv adatai:
Kiadási éve: 2010
Kiadta: Ulpius-ház
Oldalszám: 160
ISBN: 9789632543826

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése