2018. július 3., kedd

Ka Hancock: Üvegszilánkon táncolni

Miről szól:

            Lucy és Mickey idilli álompárnak tűnnek, hiszen erősebb kötelék már nem is lehetne kettejük között, szerelmük valóban mesébe illő. Ám mindketten súlyos örökséget hordoznak magukban, ami nem engedi meg a tökéletes boldogságot. Mickey bipoláris személyiségzavarral küzd, hol kezelhetetlen hipomániás állapotban, hol mély depresszióban szenved, Lucy családjában pedig a mellrák pusztít. Mivel képtelenek egymás nélkül élni, összeházasodnak, de meg kell hozniuk néhány szívet tépő szabályt, köztük azt, hogy ilyen körülmények között soha nem vállalhatnak gyermeket. Ugyan ennek érdekében komoly óvintézkedéseket tesznek, a csoda mégis megérkezik életükbe, hiszen ahogyan az egy rutinvizsgálat közben kiderül, Lucy babát vár. De sajnos nem csak ez az örömteli hír fogadja őket: a rák is újra megjelent szervezetében. A baba mellett azonban nem lehet elkezdeni a kezelést, így Lucynak élete legnehezebb döntését kell meghoznia.

Könyvtündér a sorok között:

Van az a mondás, hogy a legdurvább történeteket mindig az élet írja. Nos, ezt nem is vitatom, de azért Ka Hancock ezzel a sztorijával biztos dobogós lenne, az élet pedig autogramot kérne tőle gratuláció közben! Akit ez a könyv nem ríkat meg, annak vasbetonból van a lelke és szögesdrót veszi körül a szívét. Ennél több traumát, betegséget, veszteséget, halált, szenvedést, kínlódást, őrületet és letargiát nehezen lehetett volna belezsúfolni a történetbe. De hogy nehogy eret pattintson magán a kedves olvasó, az írónő valószínűleg úgy érezte, valamivel kompenzálnia kell, így miután csomómentesen összekeverte a lélekmérgező hozzávalókat, nyakon öntötte a mixet egy jó adag ragadós sziruppal, majd az egészet lefedte rózsaszín cukormázzal és még odabiggyesztett a tetejére egy koktélcseresznyét is a biztonság kedvéért.
Képek forrása. Pinterest, DeviantArt
Ha nagyon szigorúan nézem (márpedig mindig úgy nézem), ez a kettősség sokszor élesen kettészeli a történet egységét, s így hol az összes szemem kisírtam empatikus bánatomban, hol csak a szemöldököm ráncoltam miközben kicsaptak a nyálhullámok a lapok közül. Egyfelől ott vannak azok a mély szomorúságot, sajnálatot és együttérzést kiváltó jelenetek, amik ezeket az istencsapása betegségeket és rombolásukat, illetve az általuk generált hajtépő dilemmákat részletezik (ami amúgy csak a jéghegy csúcsa, mert vannak még a háttérben mindenféle megrázkódtatások, mint például gyerekként elvesztett szülők, meg örökbefogadott, majd mégis visszakövetelt kisgyerek, és még sorolhatnám), illetve a babával és Lucy állhatatos kitartásával kapcsolatos megható pillanatok; másfelől ott a környezet, ami Nicholas Sparks és Danielle Steel szerelemgyereke, akit a könyvben is említett Thomas Kinkade keresztelt a Hallmark Channel templomában – ergo giccs és gejl házasságának gyümölcse, ahol minden és mindenki tökéletes, mint a nem létező unikornis egy tündérmesében. Nem tagadom, gyönyörű és lélekemelő, hogy főszereplőink szerelme ennyire eszményi, egymás iránti elköteleződése végtelen és megingathatatlan, ahogyan összes rokonuk, barátjuk, ismerősük (még a megszemélyesített halál is!) mind földre szállt angyalok fényes glóriával a fejükön, ami tényleg nagyon szép és jó, és remekül hangzik ilyen miliőben létezni, egy ilyen kis összetartó városka közösségének tagja lenni, ennyi támogatást és szeretetet kapni, csak ilyen nincs. Csodás lenne, de egyszerűen nem létezik. Szóval, ahogy szokik mondani, a kevesebb néha több. Nem mondom, hogy nem sikerült összekötni a két végletet és egy remek történetet alkotni belőle, de ennyi keserű dráma és mézédes emberség együtt már majdnem megfeküdte a gyomrom.
De csak majdnem, mert igazából nagyon élveztem olvasni és közben reménykedni, majd összetörni, felállni, aztán újra felülni erre a körhintára még néhányszor. Az elején még nehezen ragadott magával, de aztán onnantól, hogy beütött a krach, már nem tudtam letenni. És bár tény, hogy pesszimizmusba hajló racionális énem kifogásolja, hogy mindenki, aki megfordul ebben a sztoriban, egy szent, tulajdonképpen példaértékű a hozzáállásuk. Kár, hogy az ilyen emberek egyenként is ritkák, nemhogy egy rakáson. Különösen tetszett a három nővér kapcsolata, de végül is bármelyik szereplőt kiemelhetném, mert mind imádtam őket, csak hát így együtt, az írónő cukrozott-romantikus stílusával karöltve már kicsit sok volt a jóból.
Ami a befejezést illeti, a könyv többi részéhez hasonlóan egész ügyesen táncol a szakadék fölött kifeszített vékonyka, foszladozó kötélen, ugyanis kapunk is happy end-et, meg nem is. Szerencsére írónőnk nem esik túlzásba és nem ment meg mindenkit, de azért mégiscsak kihozza a várható szívszaggató szörnyűségből a legjobbat. Sőt, még rá is nyom egy kis tejszínhabot a tetejére, de egye fene, amúgy is elég édesszájú vagyok. Összességében mindenképp ajánlom, bár az érzékenyebb lelkűek, a családjukban rákkal vagy mentális zavarokkal már találkozók, illetve várandós kismamák óvatosan közelítsék meg a könyvet, felszerelkezve sok csomag pézsével és csokitornyokkal!

Tündérfaktor:
10/8


Könyv adatai:
Eredeti címe: Dancing on Broken Glass
Eredeti kiadási éve: 2012
Magyar fordítás kiadási éve: 2015
Kiadta: Pioneer Books (Pipacs könyvek)
Fordította: Morvay Krisztina
Oldalszám: 432
ISBN: 9786155435072

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése