2018. május 27., vasárnap

Penelope Douglas: Birthday Girl

Miről szól:

Jordan 19. születésnapját barátjával töltené, de mivel ő nem érkezik meg a megbeszélt időre, a lány egyedül ül be a moziba. A véletlen egy szimpatikus férfi, Pike mellé sodorja, aki bár jóval idősebb nála, kellemes társaságnak bizonyul néhány órára. Szülinapi torta gyanánt fánkkal ünnepelnek, amibe Pike gyertya helyett gyufát szúr. A figyelmesség Jordanben elindít valamit, aminek azonban sürgősen megálljt kell szabni miután kiderül, hogy a férfi nem más, mint pasija édesapja. Nem olyan könnyű azonban megállítani a furcsa érzések és szemérmetlen gondolatok áradatát, ha kölcsönös a vonzalom, ha a férfi észrevétlenül is mindig megadja a lánynak, amire vágyik, a gyönyörű lány pedig tökéletes feleség-alapanyagnak bizonyul, hiszen napközben úgy vezet háztartást, mint egy stepfordi feleség, éjjel pedig minden férfi álmaként pultozik egy bárban, s ha még ráadásul úgy is alakul, hogy egy fedél alatt kénytelenek élni…

Könyvtündér a sorok között:

Penelope Douglas irományainak fogyasztása a Fall Away sorozat óta kötelező, úgyhogy legújabb regényének alakulását is nyomon követtem már kósza kis gondolat korától kezdve, megjelenésekor pedig lecsaptam rá, mint hollywoodi rendőr az utolsó darab fánkra. A Fall Away által beállított lécet megugrani ugyan nem sikerült, de azért egész jól szórakoztam most is, bár bőven lehetett volna még hova fokozni az élményt…
A történet fő kérdése és egyben konfliktusa, hogy ismer-e az igaz szerelem korhatárt. (Persze mi, bulvárhíreken edzett magyarok már Andy Vajna, avagy Mr Funk és az ő kis vajas croissant Timikéje óta tudjuk, hogy NEM!... Pfffhaaaahaha) Vagyis összecuppanhat-e egy 19 éves lány és egy lassan 40-es krapek? Végül is miért ne? – gondolnám én így a kettő között félúton, hiszen tudnivaló, hogy léteznek érett tinilányok és… hát ömm… érett tinilányokat kedvelő vén kujon hímek. De Douglas még tovább bonyolítja a helyzetet és megspékeli azzal, hogy a férfi a lány pasijának az apja. S bár a korkülönbséges történet lerágott fánknak tűnhet, így azért már lehet botladozni az erkölcsi bökkenőkben.
Ha nincs kéznél szülinapi torta, megteszi a rózsaszín cukormázas fánk is...

Sajnos azonban ez a felvetés csak elsőre hangzik ilyen izgalmasan. Douglas ugyanis nem fejti ki a dolog árnyoldalát, nem mászik bele ebbe a gödörbe, csak fentről nézegetjük, milyen mély lehet, ami aztán nem igazán derül ki. Párosunk becsületére legyen mondva, lelkiismeretesen vívódnak, igyekeznek magukat visszafogni, emészti is őket a bűntudat rendesen, mint fánkot a gyomorsav, és próbálják titkolni a nyilvánvalót ezerrel, de valójában senki egy ferde pillantást se vet rájuk. Sokkal sötétebb és talán élethűbb is lehetett volna a tündérmese, ha jobban bemutatásra kerül a környezetük reakciója és nem intézik el kábé egy vállrándítással a szitut.
De maradunk a mesés fikciónál, amiben dalos pacsirtáink tengethetik hétköznapjaik, ahol az a legizgibb közös program, hogy terepjáróval dagonyáznak a sárban, amúgy meg otthon pizzáznak, régi filmeket néznek Netflixen, főznek, mosnak, takarítanak, kertészkednek, na meg persze felelősségteljes felnőttek módjára melózni járnak, hogy kellőképp meggyőződhessünk róla, hogy egy 19 éves tinilány is viselkedhet kötelességtudó 40-es háziasszonyként, és még élvezheti is.

De kicsit előreszaladtam, ugorjunk vissza az elejére! Jordan 19. születésnapját egy moziban ünnepli hat darab rózsaszín cukormázas és szivárvány daraszóratos fánk, valamint egy doboz (!) vörösbor társaságában. A nagy helyezkedésben a bort leejti, az kifolyik és a pár sorral előrébb ülő Pike-hoz vezeti a lányt, akik a nyilvánvaló korkülönbség ellenére is kellemes estét töltenek egymás mellett, végigizgulva a kultikus ’81-es Evil Dead című horrort, bár a film helyett sokkal inkább leköti őket egymás társasága és a lightos flörtölgetés. A mozi után azonban jön a feketeleves, kiderül, hogy a férfi az édesapja Jordan jelenlegi barátjának. Ilyenkor egy udvarias kézfogás utáni elválással véget is érne a halva született románc, de akkor nem lenne belőle 400 oldalas regény, úgyhogy inkább anyagi okokra hivatkozva gyorsan össze is költöznek egy fedél alá apa, fia, barátnője, hogy alakuljon a hangulat. Na de kinek a barátnője? Ez a nagy kérdés, ugye. Merthogy a lány és a pasija már eddig is eléggé elhidegültek egymástól, apuka érdeklődési köre és életvitele viszont sokkal közelebb áll Jordanhez. Meg azért a 38 még nem egy aggastyán, ráadásul építész/építőmunkásként napbarnított, szálkás, tetovált teste is felrázza a női hormonokat.
...De azért a rózsadíszes pezsgőkrémes torta az igazi! Főleg, ha meglepnek vele.

Így kezdődnek a bonyodalmak, melyek végigkísérik a sztorit, közben beemelve fontos (?) mellékszereplőket, mint barátok, munkatársak, főnökök, alkalmazottak, szomszédok, testvér, és volt feleség. Rajtuk keresztül lehetne igazán súlyt adni a szituációnak, de mivel senki nem akad ki különösebben a levegőben pattogó szikráktól, így nem kalandozik el a könyv a romantikus-erotikus szórakoztató irodalom kevésbé döcögős vonalának sínjeitől, s bedob ugyan a közösbe egy kis tabutémát, hogy borzolja a kedélyeket, de így is inkább megmarad a gyengébb idegzetűek hullámvasútjának, mint hogy a fejjel lefelé hurkokban lerepüljön a parókánk. Végül mindenki megértő és elfogadó, sőt támogató, megkapjuk az ultimate happy endet, mint Douglastől mindig, és nem is sértődünk meg érte, csak marad egy kis hiányérzetünk.
Szóval összességében nem rossz, nem rossz, Douglas stílusát továbbra is szeretjük, a téma sem a műfaj szokványos klisémixe, a karakterek kedvelhetők, dilemmájuk átérezhető, úgyhogy érdemes egy körre felülni rá, de magasztalásra azért annyira nem csábít. És lehet, hogy az sem igazán jó jel, hogy a legemlékezetesebb jelenetek főszereplői számomra a rózsaszín fánkok, a pezsgőkrémes torták és a vanília fagyis gyömbérsörök voltak. De az is lehet, hogy ez csak engem minősít

Tündérfaktor:
10/7


Könyv adatai:
Eredeti címe: Birthday Girl
Eredeti kiadási éve: 2018
Oldalszám: 406

Képek forrása:
Fánkok: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Illusztrációk1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15
Torták1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése