2014. április 3., csütörtök

Az erotikus (new adult) regények margójára

   Arra a kérdésre, hogy mi a legalapvetőbb, legmeghatározóbb tényezője egy könyv sikerének, azt hiszem, mind egyetérthetünk abban, hogy a válasz: az író. (És most tekintsünk el a marketing részétől, mert az is kétségtelenül fontos, de mint tudjuk, sz*rból nem lehet várat építeni…) Író alatt pedig nyilván a tehetséget értem, azt a bizonyos írói vénát, melynek lüktetése magával ragadja, elvarázsolja az olvasót. Nem is nagyon gondolhatnék másra, hiszen olvasás közben nem látjuk a szerzőt, sőt sok könyvnek talán még képen se láttuk az íróját soha. Vagyis az biztos, hogy a külseje egyáltalán nem számít. Vagy mégis?

Mostanában viszonylag sok new adult regény került a kezembe és feltűnt egy már-már tendencia – ami mellesleg nem egy hálás téma, úgyhogy előre is elnézést, ha valaki bántónak érezné a posztot! –, hogy ezen könyvek írónői, nos, mondjuk úgy, hogy a teltebb kategória képviselői. Persze nem olvastam minden erotikus regényt és nem ismerem az összes szerzőjét, és még így is találtam kivételeket, de ők mintha csak a szabályt erősítenék. Csak hogy néhány általam felfedezett példát említsek: Cora Carmack (Szakítópróba sorozat), Alice Clayton (Faldöngető), Sara Fawkes (Amit csak ő akar), E. L. James (50 árnyalat trilógia), Sylvia Day (Crossfire trilógia), Maya Banks (Édes megadás), Christina Hobbs (Christina Lauren: Gyönyörű rohadék/idegen), vagy akár Stephenie Meyer (Twilight Saga). És mielőtt bárki félreérti, nem azt mondom, hogy ezek a hölgyek „kövérek, ergo csúnyák” – még csak a kövér jelzőt sem szívesen ejteném ki a számon, már csak azért sem, mert én sem vagyok egy Victoria’s Secret alkat (jaaahj, koránt sem), úgyhogy távol álljon tőlem, hogy bárkire is dobáljam azokat a bizonyos köveket –, sőt némelyiküket kifejezetten szépnek tartom és szívesen megörökölném a csinos arcát vagy a frizuráját. (Ez most csak szerintem hangzott olyan Bárányok hallgatnak-os Buffalo Bill-esen?...)
Az említett írónők (Cora Carmack, Alice Clayton, Sara Fawkes, E. L. James, Sylvia Day, Maya Banks, Christina Hobbs, Stephenie Meyer)
Miközben az összes eddig általam olvasott kötetben azzal találkoztam, hogy egytől egyig kizárólag tökkkéletes külsővel megáldott nőszemélyek kavarnak hasonlóan tökkkéletes márványtestű hímekkel, elgondolkoztam. Persze azok a bizonyos említett nőszemélyek nem feltétlen kellőképpen magabiztosak is, így néha-néha kicsúszik egy-egy halk panasz tökéletes ajkaik közül arra vonatkozóan, hogy nem is annyira szépek, nem is annyira karcsúak, nem is annyira áll jól rajtuk épp a ruha, ami amúgy is csak egy viseltes gönc, amit gyorsan magukra kaptak, vagy épp a hajukat fújta szét a szél, ó de kínos. De a tapasztalt, sokat látott (illetve maga elé képzelt) olvasó nem dől be ennek a trükknek! De nem ám! Tudjuk jól, hogy ezek a nők bizony tökéletesek! Tökéletlenségükben is tökéletesek, hiszen kit zavar, hogy némelyikük csetlik-botlik, akaratlanul pusztít maga körül és még saját magára is veszélyes az esetlen pára, ha egyszer olyan gyönyörűek, hogy a Napba lehet nézni, de tőlük kifolyik a szemed! Lényeg, hogy állítsunk mellé egy talpig férfit, aki majd mindig elkapja, ha szükség van rá. És ha már elkapta, nyilván meg is érintette, meg kénytelen volt rá is nézni, úgyhogy bizonyosan kiderült, hogy egyenesen tökkkkkéletes a hölgy! (Minő meglepetés!) Tökéletes arc, tökéletes frizura – persze mindez smink és hajszárító nélkül is, csak úgy lazán, reggel ágyból kikelve is –, tökéletes, sima, feszes bőr, lapos has, hosszú combok, megfelelő méretű cickók, tökéletes (természetes!) illat – minden körülmények között, de főleg edzés után –, egyszóval kívánatos, tökéletesre öntött próbababa lányok (és próbababa fiúk). Ha pedig mégis van elég önbizalma alanyunknak, akkor esetleg valamilyen lelki teherrel küzd… de akkor is k*rva szép! Na, azt hiszem, értjük már! Mi sem bizonyíthatná jobban rabul ejtő szépségüket, mint a tény, hogy mindig megszerzik az alfahímeket, akik villámcsapásként hagynak fel korábbi szoknyapecér életvitelükkel és válnak a monogámia zászlós nagyköveteivé.
És akkor itt jött az a rész, hogy elgondolkoztam. Hogy lehet az, hogy azok a bizonyos írónők ennyire kenik-vágják, hogy az ilyen tökéletes hölgyek és urak hogyan élik monotonnak még véletlenül sem nevezhető kis hétköznapjaikat a legmenőbb biznisz vállalatok, illetve a paplanok és díszpárnák világában? Van nekik erről bármi tapasztalatuk talán? Persze tudom, ezek csak fikciók, nem kell vámpírnak lennünk, hogy írhassunk róluk és a Gyűrűk urát se egy hobbit írta, vagyis miért ne írhatnának telt nők karcsú nőkről, nem igaz? Végül is de, nyilván, csak közben meg valahogy mégis hitelét veszti a dolog. Mert nem hiszem el, hogy mindenki ilyen tökkkéletes… Vagy ha elhiszem, akkor utána az ujjamat szopva hengeredek magzatpózba, mert egy ilyen könyvet, mint szórakoztató irodalmat élvezet olvasni, csak a végén olyan érzésed van tőle, mintha egy kisgyereket elvinnének a kisállat kereskedésbe, megmutatnák neki a kajlafülű kölyökkutyákat, majd beleröhögnének az arcába egy „Na, ilyet nem kapsz soha!” felkiáltással.
Ahogy néztem ezeknek a szerzőknek a képeit, az amerikai gyerek szépségversenyek jutottak eszembe. Ahogy a couch potato édesanyák az első sorból teljes átéléssel mutogatják még szép, friss és ártatlan (persze a versenyre agyonsminkelt, műhajú transzvesztitákká alakított) gyermeküknek a helyes koreográfiát, az ortopéd járást és a művigyort, hogy így éljék ki azt, ami az ő életükből hiányzott/hiányzik, de talán a kicsi még lehet szépségkirálynő… a többi (lelki sérülések, személyiségzavarok) meg le van sz*rva. Hogy mi itt a párhuzam? Hát az, hogy ezek az anyák a kislányaikban élik ki a saját fantáziájukat, az írónők meg a könyveikben. Így vezetik le a hiányát, a lelki terhét annak, hogy ők maguk nem tökéletes szexistennők. Csak amíg nekik ez lehet terápia, addig az olvasóra meg rárakódik ez az általuk levetett teher, rossz érzés (akárcsak a szépségversenyes anyák gyerekeire), hogy te bizony fiam csak egy gyenge utánzata vagy ezeknek a karaktereknek, birkózz meg a gondolattal, vagy ha nem megy, sanyargasd magad az elérhetetlen felé vezető maratonon. Hogy mit mondasz? Túl negatívan látom és eltúlzom a dolgot? Lehet. A többség biztos nem rokkan bele, ha nem hasonlít egy könyv irigylésre méltó szereplőjére és nem forral bosszút ezért az írójával szemben. Nem teszem én sem, de attól még a tendencia (mely markáns hasonlóságot mutat a többi médiumban sugárzott ideálképekkel) gondolatébresztő lehet!
Beszéljünk picit mégis a dolog marketing részéről is, mert miért is olvas ugye fikciót az ember? Hogy kiszakadjon kicsit a szürke valóságból és más karakterek életébe képzelhesse magát, ha már otthon unja a mosogatást, vagy a kutyabonbon szedését a kertben, vagy a tömegközlekedést a melóhelyre, stb stb stb. És kinek a helyébe képzeljük szívesen magunkat? Hát ki ne akarna tökéletes külsejű, hosszú combú, vékony, kecses, szép hajú, szép szemű, makulátlan bőrű szexistennő lenni? És ha már szexistennők vagyunk, kivel akarunk kibontakozni e téren? Szexistenekkel, nyilván! Hát ezért olyan tökkkéletes mindenki ezekben a regényekben, mert így vesszük le a polcról. Elhiszem, hogy kevésbé lenne erotikus hájas-büdös-pattanásos emberek románcát olvasni. Na de mégis, a kettő között csak kell, hogy legyen átmenet, meg tehetséges írók, akik így is tudnák élvezhetően tálalni a sztorit! Mert ha belegondolunk, ez is azt tükrözi, hogy tényleg mennyire elkeserítően szépség- és fiatalságmániás a világ. És akkor pont ezek az írónők tesznek rá még egy lapáttal, hogy ezeket a téves képzeteket erősítsék a new adult-okban, vagyis a fiatal felnőttekben?! Pont ők, akik kezében arra is eszköz lehetne a tehetségük, hogy változtassanak ezeken a téveszméken. Persze naiv dolog lenne figyelmen kívül hagyni, hogy a pénz igen erős mozgatórugó és amilyen a kereslet, olyan a kínálat. Amíg az olvasó Edward és Bella ágyjeleneteire kíváncsi, amíg a BDSM fantáziáikat (mely motívum elszaporodása szintén megérne egy külön misét) papíron próbálják kiélni, és amíg az elérhetetlen tökéletességet a sorok között keresik és néhány múló, de annál kielégítőbb percre talán meg is lelik, addig biztos marad is ez az alapkoncepció a műfajban. Pedig én, lehet, hogy egyedül vagyok vele, de szívesen olvasnék már végre hús-vér emberekről is romantikus-erotikus történeteket, nem csak olyan karakterekről, akik most pottyantak le a kifutóról, vagy a Cosmopolitan photoshoppolt címlapjáról! (De az is lehet, hogy csak én vagyok komplexusos…)



Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése