2014. február 10., hétfő

Kánya Kata: Darabokra tört szívek - Tizenegy igaz történet

Miről szól:

Tizenegy igaz történet a párkapcsolatok körülményes világából egy társközvetítő iroda vezetőjének tolmácsolásában.

Könyvtündér a sorok között:

Korábban nem ismertem Kánya Kata munkásságát, a könyvet se én, hanem anyu szúrta ki magának, de ha már itthon volt, én is rávetettem szemem világát a hátsó borítóra, elolvastam, és aztán a könyvet is el kellett. Igaza volt Katának, a legnagyobb mesemondó az élet! Csak bár maradna a meséknél és felhagyna a drámákkal!...
Én nem tartom magam egy kifejezetten naiv embernek, de azért titkon muszáj hinni egy picit a csodákban! Azt hiszem, az élethez kell is egy kis minimális naivitás, különben még több öngyilkos születne – ha élhetek ezzel a képzavarral. A könyv, a 11 sors elolvasása közben tehát nem lepődtem meg mélységesen, hogy ilyenek vannak, ugyanakkor mégis elképeszt, hogy ilyenek lehetnek! Vagy ahogy Stallone mondja az Oscar-ban: „Persze, hogy tudtam, csak nem sejtettem!” Le a kalappal a szereplők előtt, hogy ezeket az élethelyzeteket túlélték, sőt mi több, nem pusztán zöldségként élik tovább mindennapjaikat, hanem újra képesek belevágni egy párkapcsolatba.
A huszon-oldalas sztorikról nem mesélnék bővebben, mert tessék csak elolvasni a könyvet! Viszont annyit azért elmondok (Warning! Még így is lehet spoiler!), hogy van itt érthetetlen öngyilkosság, gyerek elvesztése után férj beleszeretése a volt fia barátnőjébe; sorozatos tragédiákban társak elvesztése; fogadásból esküvő; feleség sorozatos testi-lelki megcsalása, elhagyása, szeretőtől született harmadik gyerek befogadása, majd feleségre hagyása; fiára rátelepedő, manipulatív anya; exfeleség alattomos érzelmi kihasználása új feleséggel való megromlott kapcsolat helyreállításáért; kapcsolatszéthullás meddőség miatt, ahol is a férj elhagyja feleségét örökbe fogadott gyermekükkel, mert kiderül, hogy mégis lehet sajátja;  fiatalkorú megrontása, miközben a terhes kis feleség otthon vár, majd terhes tini fenyegetőzését követően család majdnem végleges szétbombázása… szóval az idilli párkapcsolatok legfényesebb gyöngyszemei...
A könyv és szerzője nyilvánvaló célja (gondolom én), hogy tartsa a lelket az egyedülálló emberekben, hisz, ha szereplőink nem adták fel a reményt a társtalálásra, akkor az impossible tényleg nothing! Illetve a társas embereknek is felérhet egy nyugtató pirulával a könyv egy-egy zűrösebb szakaszukban. Én, mint szingli huszonéves, pillanatnyilag mégis nagyon nehezen tudok elvonatkoztatni attól a végkövetkeztetéstől, hogy ha becsöngetne a herceg fehér lovon, akkor egy szívlapáttal vágnám tarkón és rögtön el is ásnám a biztonság kedvéért azon melegében! De ha ez az antipasizmus záros határidőn belül nem óhajt múlni, akkor nemsokára találkozunk, kedves Kata!

Van itt néhány szépen megfogalmazott örök igazság az írótól, amiket nem tudok megállni, hogy ne gépeljem ide, de ezek elsősorban nem a könyv tartalmát, hangulatát tükrözik. Ahhoz tényleg tessék elolvasni a 11 történetet, azokban rejlik a velő, ez csak a csomagolás:
„Néhány kudarcos kapcsolattal a hátunk mögött már biztosan tudjuk: legalább olyan nehéz megismerkedni valakivel, aki nagyjából hasonlít az elképzeléseinkhez, mint aztán működtetni azt a kapcsolatot, ha kialakult. Sok odafigyelés, kompromisszum, empátia, alkalmazkodás és egy jó nagy adag szerencse is szükségeltetik, hogy létrejöjjön és kitartson a románc évtizedeken át. Aki hosszabb ideje van egyedül, sokszor elveszti a reményt, hogy találkozhat valakivel, akit újra szeretni tud. (…) Nehéz ügy a társkeresés. Egyfelől, mert nem lehet kizárólag a szerencsére bízni, másfelől meg izomból sem lehet csinálni. Szóval, sokat kell tenned érte, de lazán. Na, ezt az egyensúlyt nehéz megtalálni, mert hol erre, hol arra leng ki a mérleg nyelve. És miközben azon fáradozol, hogy középen tartsd, jön valaki, és megváltozik az élet…”

 „(…) mindannyian más szemüveget hordunk. Ahányan vagyunk, annyiféle világ, annyiféle valóság létezik.”

„Van egy egyszerű teszt, amely alapján lemérheted, készen állsz-e a társkeresésre. Amennyiben látsz egy csókolózó párt és arra gondolsz: „Ti is rohadnátok meg ott, ahol vagytok!” – akkor azt javaslom, még ne fektess energiát a társkeresésbe.”

„Nehéz ügy ez a gyereknevelés. Bár nekem meggyőződésem hogy gyereket nem nagyon lehet nevelni. Élsz egy életet, és egy gyerek számára az a minta. Vagy hiteles, vagy nem. És ha elveszted a hiteledet, akkor elvesztetted a lehetőségedet arra, hogy elvárásaid legyenek, feltételeid, hogy számon kérhess vagy tanácsot adhass. Akkor megbuktál, de ennek a bukásnak nem te fogod meginni a levét, hanem a gyereked.”

„Nem hiszem, hogy volna az embereknek „karmája”, előre elrendelt életfeladata, előre megírt sorsa, ami ellen nem tehetnek semmit. (…) A cselekvésben hiszek, a kitűzött célokban, az odavezető, megtervezett útban és a kőkemény munkában. Akkor is, ha az ember magánéletéről van szó. (…) Van egy életünk, olyan, amilyen, alakulhat jól, még jobban vagy rosszabbul… A mi felelősségünk a saját életünk. Persze az élet belelép. Hol segít, hol meg pusztít. És ez ellen nem tehetünk semmit. (…) a te felelősséged, hogy talpra állj. (…) Az életet nem lehet megúszni, és az élet nem igazságos.”

Tündérfaktor:
10/8


Könyv adatai:
Kiadási éve: 2013
Kiadta: Jaffa
Oldalszám: 264
ISBN: 9786155235948

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése