2014. október 24., péntek

Julie James: Gyakorlat teszi a mesterkedőt

Miről szól:

Payton Kendall vérbeli karrierista ügyvédnő, aki mindent megtesz, hogy előre léphessen a ranglétrán és a feminizmus eszméjétől fűtve szenvedélyesen harcol, hogy ebben a férfiak dominálta szakmában övé lehessen az évek óta vágyott és maximálisan megérdemelt üzlettársi pozíció. Ámde rögös a siker felé vezető út, főleg, hogy nincs egyedül a versenyben. J. D. Jameson gazdag, kiváltságos, határozott, pimasz, fantasztikus ügyvéd és nem utolsó sorban férfi. Nyolc éve munkatársak, nyolc éve marják egymást, amit a kollégák előtt igyekeznek leplezni, ám a kiélezett versenyben már nagyon nehezen tudják tovább palástolni ellenszenvüket. A dolgok végül 180 fokos fordulatot vesznek, mikor megbízzák őket, hogy dolgozzanak közösen egy fontos ügyön, amiben kénytelen-kelletlen be kell látniuk, hogy mindkettejük munka iránti odaadása, jog iránti elkötelezettsége igazán elismerésre méltó. A nemek közötti háború szenvedélye lángra lobban, s rá kell döbbenniük, hogy az igazán intenzív érzelmek között bizony vékony a határvonal.

Könyvtündér a sorok között:

Julie Jamestől olvastam már korábban a Hamis partnert, amiről azóta sem szültem kritikát... Talonba került a dolog, de most már valószínűleg ott is marad, mert idő közben el is halványodtak a részletek és csak az általános benyomások maradtak meg. Amik egyébként nem voltak negatívak, viszont elég semlegesek. Limonádé történet, limonádé szereplők, limonádé környezet, limonádé olvasmány. De ez egyáltalán nem is lenne probléma, csak mivel a romantikus-erotikus felhangok mögött alapjában véve egy bűnügyi nyomozás adja a dolog gerincét gyilkosságokkal, államügyészekkel és FBI ügynökökkel, ezért aztán engem speciel zavart az életveszélyes körülményekhez képesti időnkénti bárgyúság, komolytalanság és profizmustalanság (ha van ilyen szó egyáltalán). De persze nyilván nem ezt kell elsődlegesen nézni egy ilyen műfajú történetnél, mégsem tudtam teljesen elvonatkoztatni.
Mindez azonban nem akadályozott meg abban, hogy szemet vessek a Gyakorlat teszi a mesterkedőt-re is, amit már korábban kinéztem a Pioneer Bookstól megszokott kifejező, színeiben és mintáiban harmonikus kis borító (big like!) és az ismertető alapján, majd végül Molyról sikerült is jó árban hozzájutnom (na mert azért teljes áron nem szeretek háromezres limonádékat szürcsölgetni...). És azt kell, hogy mondjam, ezt sem bántam meg, sőt, nekem jobban bejött, mint a Hamis partner, bár ez sem volt „tökéletes”.
A történet a műfajához mérten könnyedebb, itt „csak” menő ügyvédek viaskodnak egymással, se gyilkosság, se menekülés, se bujkálás, se életveszély. A karakterek hibáik ellenére szerethetőek, szurkol nekik az olvasó, hogy nyissák már ki végre a szemüket és a fene nagy koponyarepesztő agykapacitásukkal vegyék már észre, hogy Justitia is egymásnak teremtette őket. Furdalja az ember oldalát a kíváncsiság is, hogy ki kapja végül az üzlettársi pozíciót. Nehéz a döntés, hogy ki érdemelné meg jobban. Komoly társadalmi kérdéseket, dilemmákat is feszeget a sztorival az írónő, bár mindez inkább csak az említés szintjéig jut el, bővebben, de legalábbis mélységeiben már nem merülünk bele az emancipáció-egyenjogúság-feminizmus témakörébe. S hogy ne is fújjon rá senki a végkifejlet miatt, Julie James ki is kerüli az állásfoglalás rizikóját, inkább frappánsan a „jól lakatom a kecskét is és meghagyom a káposztát is” módszerével zárja le a történetet. Minden szép volt, jó volt, happy end, lámúr, forevöráfter, stb. De egyáltalán nem haragszom rá! A maga módján tökéletes befejezés volt, abszolút kalapemelős, okos megoldás. Vevő is lennék egy folytatásra, hogy ezek után hogy alakult Payton és J. D. élete, karrierje.
Valakinek a blogján olvastam, hogy mennyire szereti, amikor a kezdeti ellenszenvből, veszekedésből, civakodásból alakul ki a vonzalom és jönnek rá a szereplők, hogy azt a rengeteg energiát, amit egymás zrikálására fordítottak, el is romantikázhatták volna, és valóban, sokkal érdekesebbek, izgalmasabbak és szórakoztatóbbak azok a love storyk, ahol a kezdeti utálat csap át szerelembe. Ebben a regényében Julie James kitűnően prezentálja is ezt a formát.
A könyvnek erőssége a humor is, ami főleg a sok marakodásból adódó helyzetkomikumnak és szócsatának köszönhető, de példának okáért a mellékszereplők is hozzák ezt a szerepet, még a mindössze néhány mondatos taxis is fergeteges percekkel ajándékozza meg az olvasót.
Szintén kifejezetten örültem, hogy bár az erotikus műfajt is súrolja a regény, egyáltalán nem ezen van a hangsúly és a hálószobatitkok titkok is maradnak. Csak ízlésesen sejtet az írónő és nem kell az olvasónak nagyítóval bemásznia a takarók közé.
Összességében tehát úgy látom, minden szempontból méltattam a könyvet, tényleg kellemes olvasmány, szépen átgondolt és kidolgozott történet, intelligens háttérsztori, okos, humoros, szerethető karakterek, ügyes befejezés, műfajában már-már tökéletes. Mivel a tetszik - nem tetszik kérdése és ezáltal az értékelés/pontozás azonban egy nagyrészt szubjektív dolog, így én személy szerint nem tudok max pontot adni, mert bár bejött a regény, különösebben nem érintett meg, nagy katarzist – ami miatt még sokáig emlékezhetnék rá – nem keltett bennem, újraolvasni nem akarnám, meg aki esetleg rendszeresen olvassa a blogom, az tudja, hogy amúgy sem szeretem két kézzel szórni azt a tündérport. Viszont mindenkinek ajánlom, aki a korábban említett pozitívumokra vevő, és hát ki ne lenne az?!

Tündérfaktor:
10/8


Könyv adatai:
Eredeti címe: Practice Makes Perfect
Eredeti kiadási éve: 2009
Magyar fordítás kiadási éve: 2013
Kiadta: Pioneer Books
Fordította: Dörnyei Julianna Katalin
Oldalszám: 328
ISBN: 9789638964854

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése